Liefdesbrief aan de student- vroedvrouwkunde bij het begin van het academiejaar

Lieve Student-Vroedvrouw,

De opleiding tot vroedvrouw is zwaar, moeilijk, uitdagend, verwarrend, pittig en geweldig. Je wordt verondersteld om én goed te studeren, én succesvolle stages te doorlopen, en de vroedvrouwkunde te leren in beperkte uren, met minimumprestaties.

Je moet jongleren tussen je opleiding en je persoonlijk leven (dat niet meer zal bestaan). En je moet dit doen in settings die niet altijd logisch redeneren, en bol staan van  inconsequenties. Je zal zorg bieden op een manier waarover jij een andere mening hebt en eigenlijk vind jij dat  vrouwen vaak beter verdienen. Je komt in settings die de waarden die jij aanhangt niet ondersteunen of promoten. 

Het zal soms lijken of je niet meer weet waarom je vroedvrouw wil worden. But, hang on!

Je bent niet alleen. Er zijn altijd mensen rondom jou, met dezelfde  doelstellingen en ongeveer dezelfde ervaringen. Maar uiteraard niet hélemaal hetzelfde.

Een paar adviezen om gelukkig te zijn als studente-vroedvrouwkunde :


1.
 Zoek uit wanneer je je moet profileren ; wanneer je moet informeren, wanneer je voor mensen moet opkomen, en wanneer je moet accepteren dat je best naar de achtergrond hoovert. Je kan niet bij  iedereen een magische geboorte voorzien, zelfs niet als jij je vol passie en overtuiging smijt. Blijf energie steken in  vrouwen die op je rekenen en je steun nodig hebben. Accepteer dat je soms bij vrouwen te laat komt met je goed advies, of dat ze toch andere keuzes maken. Weet zeker dat liefdevolle zorg, zorgzaamheid en wijze woorden impact hebben. Het is oké dat vrouwen andere keuzes maken, dan die keuzes die jij het beste acht voor hen. Leer stillekes aan wanneer het aangewezen is om je mening te geven, en wanneer je best je eigen gedachten voor jezelf houdt. Het kan een levenslange oefening zijn : het verder verfijnen van je soft skills, van je sensitivity als vroedvrouw.

2.
 Adem : blijf op een onzeker moment telkens mindfull in je gedachten, en vind je eigen ‘core’. Onthou dat je andere mensen niet kunt veranderen, je kan enkel jezelf veranderen. Je bent verantwoordelijk voor je eigen gevoel.

3.
Lees dingen. Lees dingen die je prikkelen, die je aan het denken zetten, die je helpen beter te communiceren en die je uitdagen.  Bijv. over psychopathologie. Heb je een model-vroedvrouw gevonden:  lees dan over haar werk. Als je ernaar streeft om onderzoek te kunnen citeren, lees dan het onderzoek (en misschien de kritische boeken!). Lees daarom af en toe eens een echt verloskundig boek. Een echt boek, waarin je zelf notities kan schrijven en uitroeptekens.

4.
 Zoek ten minste 1 groep van gelijkgestemden, en sluit aan. Het maakt niet uit welke soort groep : sport, handwerken, vrijwilligerswerk, gezonde voeding of spiritualiteit… Het is heel fijn om over verloskundig gerelateerde onderwerpen te spreken op een ontspannen manier.

5.
Weet dat je  tenminste 10 000 uren nodig hebt om een expert te worden, (als student doe je ongeveer 1500 uren/ 3 jaren).

6.
 Blijf in verbinding met je vrienden van vroeger, niet-vroedvrouwen zijnde en praat niet altijd over vroedvrouwkunde, maar laat ook andere input komen. Je moet niet enkel bezig zijn met je opdrachten en bachelorproef. Af en toe eens samenzijn met ‘oude vrienden’ zorgt er voor dat je ‘met je voetjes’ op de grond blijft.

7.
 Sluit je aan bij een online community, en volg webinars, en publicaties ; volg groepen die nadenken over verloskunde, over geboorte gerelateerde dingen, bijv. de beroepsgroep VBOV, ook studies uit verre buitenlanden bijv. Australië. Volg Boven de Wolken, Birthmatters, e.a.


8.
Doe aan liefdevolle zelfzorg. Studenten vroedvrouwen moeten voor hun energiereserves zorgen, om voldoende te kunnen geven. Studenten moeten uit-vinden waarvan ze energie krijgen en dan een manier vinden om hun reserves regelmatig aan te vullen. Iedereen moet aan zelfzorg doen, maar vroedvrouwen en studenten vroedkunde hebben uitgebreide zelfzorg nodig. ‘Ziele-voeding’ zoals je huisdier strelen, aan kleine kindjes leuke dingen leren, een echt boek lezen, je eigen stad (her) ontdekken, je to-do lijst afvinken, geregeld mediteren, een geurkaarsje branden en droom een droom vol overtuiging, ga dansen, geniet van vrienden bij een kampvuur en gitaarspel, observeer mensen en fantaseer er een verhaal bij.

9. Weet dat je niet de enige bent en dat je nooit alleen bent. Je maakt deel uit van een oude kring van vroedvrouwen die het voorrecht (en de pijn) delen om de wereld te kennen op een manier die de meeste mensen niet kunnen waarnemen.


10. 
40 jaar geleden was ik student, en over veertig jaar zullen jonge vroedvrouwen bij u aankloppen voor wijze woorden. En ik hoop dat je ze opwaartse schouderklopjes zult geven, en geruststellen. Alles komt goed, misschien niet op de tijd dat je zou verwachten, maar uiteindelijk wèl, zoals het leven voor je bedoeld heeft. (Inspiratie by S. Wickham, 2021)

Bedankt dat je de opleiding ernstig neemt, en goed voor baby’s zorgen zult. Baby’s zijn de kanariepietjes van de gezinnen, moeders de antennes van de wereld.

Genegen,

Neske de Wijzervrouw