Hoe een inductie ook een empowerende en helende bevalling kan zijn.
Vandaag is het maandag 17 oktober en schrijf ik Lars zijn geboorteverhaal op. Lars is nu net geen twee weken en ligt hier naast mij te slapen en geluidjes te maken. Hieraan beginnen overweldigt me terug een beetje. Zo’n intense, overweldigende, emancipatorische en krachtige ervaring was het. Eentje die nu voorbij is, maar die ik graag nog even vasthoud door dit verhaal neer te schrijven.
Wat vooraf ging
Gelukkig groeit Lotta intussen op tot een heerlijke vrolijke dochter met eigen karakter. Een Brussels ketje dat stevig in haar schoenen staat.
Terug naar Lars…
Lars zijn uitgerekende datum was 28 september. Hij werd met 4kg als groot geschat en dus wilde de gynaecoloog de inductiedatum vastleggen op 41 weken. Maar dat zou theoretisch zijn, niemand die eraan twijfelde dat het zo ver niet zou komen. Ik had namelijk al veel voorweeën en eerst 3 en later 4 cm ontsluiting. Bovendien paste ik alle huis-, tuin- en keukenmiddeltjes toe: dadels en ananas eten, frambozenbladthee drinken, wandelen, … Ik deed veel oefeningen om Lars zo ideaal als mogelijk te laten indalen in mijn bekken: op de bal, handen en knieën, steeds naar voor leunend, … Toen ik alsnog 28 september overschreed ging ik voor de iets hevigere opties: ik werd 2x gestript, een sessie voetreflexologie, … Maar Lars bleef knus zitten en mijn buik bleef maar groeien. En daar was plots toch die woensdag 5 oktober, de datum van mijn inductie.
Woensdag 5 oktober 2022
Omdat ik al 4 cm ontsluiting heb, is het niet nodig om de nacht voordien naar het verloskwartier te komen. We mogen gewoon thuis slapen, en de volgende ochtend in alle rust vertrekken. Een zegen, ik geniet nog van de laatste avond met Lotta en Wieter. Na het avondeten brengen we Lotta naar mijn zus. Geen nood dus om in het holst van de nacht iemand voor Lotta te moeten bellen, een stress minder. Morgen de grote dag, we slapen relatief goed en ik voel me uitgerust om aan mijn marathon te beginnen. Ik laat los, inductie it is.
Ik wil in bad. De kraan van het bad blijkt kapot. Maar geen probleem, de vroedvrouw begint het bad met emmers te vullen (wat in een iets andere context waarschijnlijk een hilarisch tafereel zou zijn). Ik hang in de doeken, intussen de weeën niet meer wegblazend, maar luid aaaaah roepend. Mijn kleren worden uitgedaan en ik ga het bad in. Er zit amper water in, maar het ontspant me toch. De vroedvrouw stelt voor om met het kussen in de rug tegen de rand van het bad aan te leunen. Maar ik ga in het midden van het bad zitten, waar net iets meer water is, zo’n 20 cm 😉 De vroedvrouw blijft intussen in de weer met het aanslepen van emmers, geen moeite te veel. Ze krijgt telefoon, de emmers lopen over. Wat een rots in de branding. Maar niemand al eens gedacht om een tuinslang aan te sluiten?
Na drie kwartier in bad moedigt de vroedvrouw me aan om uit bad te komen. “Ga maar naar het bed, dan onderzoek ik je.” Ze voegt eraan toe dat ik ofwel ga bevallen, ofwel een epidurale zal krijgen (waarschijnlijk wist ze wel dat dat laatste niet nodig zou zijn). Het uit bad komen duurt zelf nog eens 10 minuten, bij elke wee ga ik aan Wieter zijn nek hangen. Wieter loopt extra traag, zodat ook zo een beetje tijd, en weeën passeren. Hij zegt bemoedigend dat ze nu alles klaarlegt voor de bevalling. De vroedvrouw onderzoekt me. Blijkbaar ben ik het afgelopen half uur van 7 naar 9,5 cm ontsluiting gegaan! Ik krijg nog een spierontspanner in mijn baxter voor het laatste randje. Ik ben opgelucht en begin persweeën te krijgen.
Ik mag nog niet actief meeduwen, maar ze zegt dat ze de gynaecoloog zal opbellen. Nog een mijlpaal gehaald! Het in kleine stapjes opsplitsen van wat me te doen staat en me zo steeds perspectief gevend helpt me echt.
Na enkele minuten is de gynaecoloog er al. Ik ga op mijn zij liggen, de meest natuurlijke houding momenteel voor mij. Wieter houdt mijn been vast en ik heb geen teken nodig. Bij de volgende perswee begin ik te duwen. Aaaaaaah, ik knijp in mijn kussen en in Wieters arm. “We zien het hoofdje!” Duuuuuw, het hoofdje en de schouders worden geboren. “Pak je kindje maar!” Duuuuuw, de baby is er en wordt op mijn buik gelegd, na amper 2 maal actief te hebben meegeperst. De pijn is meteen weg.
15:02 LARS!
Wat een gelukzalig gevoel! En dat alles op eigen kracht. Ik voel me oersterk. Een foto zegt veel meer dan duizend woorden… We worden gefeliciteerd, Lars is de favoriete naam van de vroedvrouw zo blijkt. Al 22 jaar in dienst en nog nooit een Lars mogen verwelkomen. Maar wat een grote baby, dat zal meer zijn dan 4 kg… (4kg370 uiteindelijk). We wachten tot de navelstreng is uitgeklopt. Dan knipt Wieter de navelstreng door. Enkele naweeën later komt ook de placenta. Die blijkt ook gigantisch te zijn. Geen wonder dat Lars niet wilde komen, hij zat daar nog veel te goed. De gynaecoloog checkt of er iets genaaid moet worden, maar mijn perineum blijkt in tact. “Geboren om te baren”, zegt de vroedvrouw. Euhm, laat me je later eens vertellen over mijn eerste bevalling…
Lars wordt voor het eerst aangelegd aan mijn borst. We cocoonen met z’n drie en blijven nog twee uurtjes op het verloskwartier. Ik heb echt een onbeschrijfelijk gevoel. Wat een boost! We hebben dit gekund! Lars en de mama zijn klaarwakker en gezond. We kunnen de wereld aan! We worden in bed gestopt en naar de materniteit gerold. Even later is Lotta er om haar broer te verwelkomen. Wij zijn compleet.
Wat een mooi begin van het leven!
Een verhaal van…
Als ik nu, 2 weken na Lars zijn geboorte, eens alles op een rijtje zet, dan kwam deze positieve geboorte natuurlijk ook niet vanzelf uit de lucht gevallen. Dit bevallingsverhaal is er eentje van:
- Een goede voorbereiding door mezelf en ons als koppel, door de consultaties bij Zwanger in Brussel en het vertrouwen dat we er kregen, de cursus en relaxatieoefeningen hypnobirthing, onze wensen goed doorsprekend.
- Een geleidelijk opbouwende arbeid waarbij ik verschillende houdingen aanneem en zelf goed voel wat op welk moment goed is voor me, telkens naar voren buigend, ademend en in een intieme sfeer.
- Een steunende en aanwezige man die op het juiste moment aanvoelt waar ik nood aan heb.
- Een sterke vroedvrouw met ervaring die me erdoor trekt, me aanmoedigt, mijn geboorteplan ter harte neemt, de extra mile gaat, zich niet te veel aantrekt van de alarmen op een monitor, een bad met emmers vult, me lief maar kordaat tussenstapjes laat nemen, maar vooral bij me blijft.
- Een eigen gynaecoloog die aanwezig is zoals op voorhand afgesproken en telkens op de juiste momenten binnenkomt, doorsproken bevallingswensen niet opnieuw in vraag stelt en me op mijn zij laat bevallen. De meest natuurlijke houding voor mij op dat moment.
Een kind baren op eigen kracht, de mooiste dag van je leven? Waarschijnlijk wel de meest intense en zeer dankbaar dat zij erbij waren. Lars en ons gezin namen een vliegende start. Sint-Jan verloskwartier en materniteit, wat een warm nest.