April werd uitgeroepen tot awareness maand rond keizersnedes. Eén op vijf bevallingen in België zijn namelijk keizersnedes. Toch wordt hier weinig over gepraat. En als er al aandacht voor is, dan vaak voor de medische of cijfermatige kant. Nochtans zijn er nog heel wat taboes rond keizersnede, die dringend mogen sneuvelen. Hier is mijn verhaal…
Vrijdagavond, 23u40: “Mevrouw, de pH waarde van de test is niet goed. We gaan een keizersnede uitvoeren.”
Rewind.
Zo’n 40 uur eerder was ik opgestaan – een week over tijd – met rustige contracties en dacht ik ‘Today’s the day!‘. Om in beweging te blijven, ging ik een flink stukje wandelen. En ja hoor, tegen de avond werden de weeën steeds intenser en om 1u beslisten we naar het ziekenhuis te gaan. Helaas pindakaas: nog geen ontsluiting, en 3 uur monitoren later zelfs geen weeën meer. Het harde verdict: “U bent niet in arbeid, u gaat best terug naar huis”. Zo gezegd, zo gedaan. Maar een halfuurtje na thuiskomst… pletsj, water gebroken. ‘t Is toch voor echt dan? De weeën kwamen terug op gang, en ik wachtte tot de middag om terug naar het ziekenhuis te vertrekken.
Rond 23u kwam de dokter binnen: de indicaties van de hartslag waren niet zo goed. Voor de zekerheid voerden ze een pH-test uit. “Als die niet goed is, gaan we ingrijpen.” Een halfuur later was het zover. Oké dan, dacht ik op dat moment, als het niet goed gaat met mijn baby, haal hem er dan maar uit, by all means necessary.
Plots stonden er zes mensen in het blauw rond mij, allemaal druk bezig met het preppen voor de operatie. Ik mocht nog enkele vragen stellen. De enige die ik mij herinner, was: “Kan ik hierna dan nog wel een keer natuurlijk bevallen?” Zo gek dat dat op dat moment door mijn hoofd ging, heb ik achteraf vaak gedacht…
Toen ik Roald – die al die tijd wakker en enthousiast borsthaar van papa had gehapt – eindelijk in mijn armen kon sluiten, begon hij gelukkig vanzelf te drinken. Hij bleek een natuurtalent wat eten betrof (toen, en nu nog steeds ;-)).
Bij mijn tweede zwangerschap, 2,5 jaar later, was ik erop gebrand om het anders aan te pakken. Ik sportte minder intensief, maar deed meer yoga en ontspannende oefeningen. Ik las een boek over hypnobirthing en oefende op ontspannen, visualiseren,… Ik at een karrenvracht dadels, wat zou moeten helpen voor een vlotte bevalling. Maar het belangrijkste van al: ik werd deze keer opgevolgd bij een vroedvrouwenpraktijk en kon hen – ook in geval van een tweede keizersnede – meenemen in de verloskamer. Al was opvolging door een gynaecoloog (en aanwezigheid bij de bevalling) een must gezien de ‘precedent sectio’, zoals dat heet.
De baxter werd verwijderd, mijn man en de vroedvrouw kregen hun outfit voor de operatie, en toen begonnen blijkbaar alle vrouwen in het verloskwartier tegelijkertijd te bevallen en moesten we nog 2 uur wachten tot er een gynaecoloog vrij was voor de operatie. Bizar hoe je op zo’n moment dan wat kan zitten babbelen, grappen en grollen… 🙂
De dagen erna bracht ik door op de kamer naast een andere mama van een tweede kindje. Ook zij had een keizersnede ondergaan, voor de tweede keer. Maar zij had na een eerste ervaring die gelijkaardig was aan de mijne, zelf om de operatie gevraagd. We waren dus samen binnen geggaan de avond van tevoren, maar haar baby kwam zo’n 12 uur eerder ter wereld. Ze had Marokkaanse roots en bood mij dadels aan die dienden als doopsuiker. Eh, no thanks, ik heb even genoeg dadels gehad voor een jaar! :’-)
Intussen heb ik geaccepteerd dat er geen natuurlijke bevalling in zat. Waarom precies, zal ik nooit weten. Esther was ook nog een sterrenkijker, wat wellicht het natuurlijke proces nog wat bemoeilijkte. Misschien waren mijn baby’s te groot, of mijn bekken te klein, wie zal het zeggen? Ik ben dankbaar dat de medische wetenschap hen veilig ter wereld kon brengen.
Terugkijkend op mijn ervaringen, vind ik het belangrijk dat er meer bewustzijn wordt gecreëerd rond keizersnedes. Dat ze regelmatig te snel worden uitgevoerd, of dat er niet altijd goed met de bevallende persoon wordt gecommuniceerd, staat vast. En het is terecht dat hiervoor aandacht is. Maar voor sommige bevallingen is het ook de beste optie en dat mag ook geweten zijn. Een klein aantal vrouwen kiest er bewust voor, en dat is ook oké (en niet “too posh to push“, zoals een zekere politica ooit zei – woest werd ik daarvan).
Er wordt weinig – en met weinig nuance – gepraat over keizersnedes, en daarom koos ik ervoor om mijn verhaal te delen in deze internationale keizersnede awareness maand. Drie jaar na de laatste bevalling heb ik er vrede mee. Tegen andere mama’s die om welke reden dan ook een keizersnede ondergingen of nog zullen ondergaan, wil ik vooral zeggen: je bent niet mislukt. Je lichaam heeft niet gefaald. Het ontbreekt je niet aan ‘oerkracht’ (trust me, je gaat nog genoeg kansen krijgen om die moederlijke oerkracht aan te wenden ;-)). Een keizersnede is ook een bevalling. Ja, je mag het ook zo noemen. Je baby gaat het prima doen. Het is oké om alle emoties te voelen die je voelt. Moederliefde is moederliefde en een bevalling is een bevalling, ongeacht hoe die baby eruit kwam.