Het is een ongelooflijke mooie en rustige bevalling geweest. Maar de voorbereiding heeft wat meer uitzoekwerk gevraagd dan gemiddeld omdat stuitbaby’s in de meeste ziekenhuizen standaard met een keizersnede ter wereld gebracht worden. Een idee dat me vanaf het begin al tegenzat en bovendien heel veel vragen bij me opriep. Is dat een terechte keuze? Is mijn situatie inderdaad zodanig riskant dat ik een operatie moet ondergaan? Zijn er geen andere opties? In het ziekenhuis werden deze vragen weggewuifd, misschien niet bewust maar de focus lag er vooral op de mogelijkheden om mijn baby te draaien. Een procedure waarbij ze spierontspanners toedienen en manueel de baby zo proberen te manoeuvreren dat ie een koprol maakt (en dan hopelijk zo blijft liggen). Omdat ik graag thuis wou bevallen heb ik twee maal zo’n poging ondernomen. Maar er was geen beweging in te krijgen, Ioanna zat daar goed en zou zo blijven liggen. Daar kon ik vrede mee vinden, ze zal haar redenen wel gehad hebben.
Bij aankomst in het ziekenhuis worden er enkele extra voorzorgsmaatregelen genomen bij stuitbaby’s, zo wordt de positie opnieuw nagekeken en klevertjes op je buik geplakt om de hartslag van je kindje te monitoren. Dat zijn geen complexe handelingen maar ze hadden toch een grote invloed op mij. Ik voelde me als een wild dier dat aan het bevallen is en halverwege gestoord wordt, het beest in mij werd wakker en was absoluut niet goed gezind.
Ook eenmaal op de kamer aangekomen bleef ik worstelen met mijn pijn en de moed begon te zakken. Hoe geraak ik terug naar die trance? Mijn partner en vroedvrouw moedigden me aan en stelden me gerust maar ik kon mijn innerlijke rust niet meer vinden. Er werd voorgesteld om mijn ontsluiting te meten, die bleek van 3 naar 8 cm te zijn gegaan in het afgelopen uur. Het ging er dus echt stevig aan toe en die bevestiging had ik even nodig. Ik krulde op in foetus positie en begon op mijn vingers te sabbelen. Dit was mijn volledige overgave, terug naar het begin. Het voelde alsof ik letterlijk binnenstebuiten werd gekeerd en het diepste van mezelf weer naar boven kwam.
Bij een stuitbaby is het opgeplooide lichaampje ongeveer even breed als het hoofdje, het is dus extra belangrijk om optimale bekkenopening te hebben. Er wordt daarom aangemoedigd om de bevalling op handen en knieën te doen. En zo is Ioanna dan ook geboren. Billen eerst, dan beentjes eruit, schouders en armpjes als volgende en als laatste haar hoofdje. Iedereen was rustig, Ioanna was rustig, deed haar ogen open en keek naar mij alsof dit de normaalste zaak van de wereld was. Wat een mooie manier om mijn dochter te mogen ontmoeten.