All pictures by Julie Scheurweghs

Julie Scheurweghs: “Birth of a mother is ontstaan door mijn nood aan realistische beelden van zwangerschap/bevallingen en postpartum.”

Toen ik zelf zwanger was van mijn dochter Luna ben ik op zoek gegaan naar hoe een zwangere vrouw al dan niet afgebeeld wordt binnen onze maatschappij en de geschiedenis daarvan. Van zo lang mogelijk verbergen in tenten van kleren zijn we geëvolueerd naar strakke kleren die je ‘baby bump’ mooi definiëren, gender reveal parties en foto shoots van mama’s en papa’s in blijde verwachting. Allemaal goed en wel, maar ik vond zwanger zijn zelf helemaal niet zo rooskleurig (desondanks de fysisch normale zwangerschap). Ik was doodsbang om te bevallen, want je hoort er alleen maar horrorverhalen over, en in films en series ziet het er niet veel beter uit: tierende vrouwen, de dokter die de moeder moet verlossen, want alleen lukt het niet. Met dat idee van obstetrisch geweld en geboortetrauma’s in het vooruitzicht, ben ik op zoek gegaan naar of het ook niet anders kon. Zo ben ik bij de vroedvrouwen van Zwanger in Brussel terecht gekomen met de wens om thuis te bevallen.

Als visueel persoon ben ik dan op zoek gegaan naar zo veel mogelijk foto’s en filmpjes van natuurlijke bevallingen en het zien van al dat materiaal bracht me rust. Als die vrouwen dat kunnen, dan kon ik dat ook. Ik begon met het documenteren van mijn eigen zwangerschap en gaf mijn partner Yvan Guerdon, die ook fotograaf is de opdracht om de bevalling van onze dochter te fotograferen.

Julie Scheurweghs
Julie Scheurweghs
Na haar geboorte bleef het knagen en wou ik zelf geboortes gaan fotograferen. Met de hulp van Zwanger in Brussel ben ik in contact gekomen met enkele mama’s die binnen het jaar zouden bevallen en enkele vers geboren mama’s die ik postpartum kon fotograferen. Het resultaat is Birth of a mother. Een mix van persoonlijke foto’s van mijn eigen zwangerschap en bevalling en die van andere kersverse mama’s.

Voor mij is de reeks een eerbetoon aan de kracht en pracht van de vrouw. We zijn zo veel sterker dan we zelf denken. Mijn hoop is om de intensiteit die het nieuwe moederschap is in beeld te brengen, en te tonen hoe die fragiliteit vol pracht zit. De reeks is rauw en eerlijk en poëtisch tegelijk.

Samen met Birth of a Mother is er ook het iets persoonlijkere fotoboek Mère uitgekomen. Deze toont de bevalling van mijn dochter van de eerste wee tot dat ze op mijn borst ligt. In tegenstelling tot wat je zou verwachten zie je haar echter nooit. De focus ligt hier ook weer op de kracht van de moeder. Het is een chronologisch boek die de intensiteit van een bevalling weergeeft, af te lezen op mijn gezicht tijdens het opvangen van elke wee. 

De expositie ‘Birth of a Mother’ van Julie Scheurweghs is nog tot 02/01/2022 te bezoeken in Mu.ZEE in Oostende.

Het boek ‘Mère’ werd uitgegeven bij Kult Books en is verkrijgbaar via deze link.