Het Internationale Childbirth Initiatief (ICI)
werd ontwikkeld door een raadgevend consensus proces ondersteund en onderschreven door partnerorganisaties.
International Federation of Gynaecology and Obstetrics (FIGO)
International MotherBaby Childbirth Organization (IMBCO)
White Ribbon Alliance for Safe Motherhood (WRA)
International Confederation of Midwives (ICM) International Pediatrics Association (IPA)
Lamaze International International Childbirth Education Association (ICEA)
Every Mother Counts
Bumi Sehat Foundation
DONA International
Mercy in Action
ICI Executive Group Contact Information
André Lalonde
FIGO Liaison and ICI Executive Chairperson
Email: Alalonde1801@gmail.com
Tel: +1 613 804 1801
Skype: andre180143
Debra Pascali Bonaro
IMBCO Liaison
Email: debrapascalibonaro@gmail.com
Tel: +1 201 851 101
Skype: debrapb
ICI Website
Ga direct naar:
* Achtergrond
* Een focus op de mensenrechten voor Vrouwen en Kinderen
* De visie van ICI op de Kwaliteit van Geboortezorg
* Het MoederBaby-Familie Geboortezorg Model
* ICI-De Toekomst
* De basisprincipes van de 12 Stappen naar een veilige en respectvolle MoederBaby-Familie Geboortezorg
In 2008 lanceerde de International MotherBaby Childbirth Organization (IMBCO) het International MotherBaby Childbirth Initiative (IMBCI): 10 stappen naar Optimale MoederBaby Geboortebegeleiding. Het IMBCI belichaamt de Principes en Stappen van het US-gebaseerde Mother-Friendly Childbirth Initiative (MFCI), en heeft het aangepast om het op een globaal niveau toe te passen (1). In 2014 lanceerden de International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO), in samenwerking met de World Health Organization (WHO), de International Confederation of Midwives (ICM), de International Pediatrics Association (IPA) en de White Ribbon Alliance (WRA), de Guidelines to Mother-Baby Friendly Birthing Facilitie, (2) geïnspireerd door de WHO/UNICEF Baby-Friendly Hospital Initiative (BFHI), en filosofisch en ethisch gebaseerd op de White Ribbon Alliance charter on Respectful Maternity Care: The Universal Rights of Childbearing Women. (Respectvolle Geboortezorg: de Universele Rechten van de vruchtbare vrouwen)
In 2018 sloegen de IMBCO and FIGO de handen in elkaar en smolten hun initiatieven samen. Een analyse toonden een sterke overlapping in de Principes, Criteria and Stappen en ze identificeerden de gemeenschappelijke noemers die de basis vormden voor de principes en stappen in dit document.
Daarnaast werd een quickscan uitgevoerd om de nieuwste onderzoeken en inzichten in wat een optimale zorg voor moeders en pasgeborenen is te identificeren en te integreren. In vergelijking met de oprichtingsinitiatieven bevat de ICI meer Stappen, legt het een bredere nadruk op rechten en kwaliteit van zorg, en beantwoordt het de oproep om de pasgeborene explicieter op te nemen.
In een aantal gevestigde internationale mensenrechtendocumenten en -instrumenten wordt specifiek verwezen naar de rechten van barende vrouwen (3-9). Met name het WRA-handvest inzake respectvolle geboortezorg: de universele rechten van vruchtbare vrouwen toont de legitieme plaats aan van de rechten op het gebied van de gezondheid van moeders in de bredere context van de mensenrechten, waarbij de nadruk ligt op de interpersoonlijke aspecten van de zorg die wordt ontvangen door vrouwen die geboortezorg zoeken en waarschuwt voor de groeiend bewijs van gebrek aan respect en misbruik in deze zorg. (10).
Er is ook meer aandacht besteed aan het identificeren en definiëren van gebrek aan respect en misbruik van pasgeborenen, met bewijs dat aantoont dat er zowel in de onmiddellijke als in de latere postnatale periode mishandeling van baby’s bestaat (11). De ICI erkent ook de rechten van pasgeborenen en zuigelingen zoals verwoord in Positie 1. Geboortezorg omvat de totale zorg die zorgverleners geven aan vrouwen en baby’s tijdens zwangerschap, bevalling en kraamzorg. Introduction Paper on Infant Rights (12), waarin de specifieke rechten van zuigelingen worden bevestigd die verder gaan dan die welke al zijn genoemd in eerdere VN-verdragen en de daaropvolgende algemene VN General Comment on the Human Rights of Children (13, 14). Deze verklaring vestigt de aandacht op de specifieke behoeften en rechten van het kind in de eerste levensjaren om een leven lang mentale en fysieke gezondheid op te bouwen.
De ICI heeft het huidige denken over kwaliteit in de gezondheidszorg geïntegreerd, in lijn met een verschuiving in de manier waarop kwaliteit van zorg wordt gedefinieerd en hoe deze het beste kan worden geleverd in gezondheidszorgsystemen. Universal Health Coverage (UHC), gericht op het bieden van gezondheidsbescherming en universele toegang, is een belangrijke wereldwijde doelstelling die is verankerd in de Sustainable Development Goals (SDG’s).
Het perspectief van de drie globale instellingen (WHO, the Organization for Economic Co-operation and Development (OECD), and the World Bank Group) voorgesteld in Delivering Quality Health Services: A Global Imperative for Universal Health Coverages die kwaliteit van de zorg ondersteunt en fundamenteel is voor universele gezondheidszorg, definieert kwaliteitszorg als effectief, veilig en in overeenstemming met de voorkeuren en behoeften van de mensen en gemeenschappen die worden bediend (15).
Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van de geboortezorg. Hoewel er wereldwijd een toename is te zien in het bijwonen van geschoolde mensen bij de bevallingen, voornamelijk als gevolg van een toename van de bevalling in een faciliteit, sterven nog steeds veel vrouwen, foetussen en baby’s – ondanks dat ze een faciliteit hebben bereikt – of ontwikkelen ze levenslange handicaps als gevolg van een slechte kwaliteit van de zorg. The Global Strategy for Women’s, Children’s and Adolescent Health stelt dat geboortezorg een transformatie moet ondergaan om kwaliteitszorg te garanderen en ervoor te zorgen dat vrouwen, baby’s en gezinnen zowel na de bevalling gedijen als overleven (16).
Het ICI sluit aan bij drie belangrijke publicaties over de kwaliteit van geboortezorg als gezondheidssysteem en als facilitair probleem. The Blueprint for Advancing High-Value Maternity Care through Physiologic Childbearing is gebaseerd op evidence dat aantoont dat de voordelen op korte en lange termijn voor de moeder en de pasgeborene worden bereikt door ondersteuning van de hormonaal gestuurde fysiologische perinatale processen (17).
Deze Blueprint charts zijn een effectief pad voor het bevorderen van gezonde fysiologische processen, waar mogelijk, als een preventieve benadering van gezondheid en veiligheid voor vruchtbare vrouwen en hun pasgeborenen, gericht op een verschuiving van gezondheidssystemen naar het verstrekken van hoogwaardige zorg en op het verbeteren van gezondheidsresultaten en ervaringen met verstandiger uitgaven(18).
Het WHO document Standards for Improving Quality of Maternal and Newborn Care in Health Facilities erkent dat deze verbetering een belangrijke focus is in het beëindigen van mortaliteit en morbiditeit bij moeders en kinderen die kan voorkomen worden
Deze Standaarden geven een definitie van kwaliteit van zorg met twee onderling verbonden dimensies – zorgverlening en beleving van zorg – binnen een kader dat ontworpen is om de kwaliteit van zorg voor moeders en pasgeborenen rond de bevalling te verbeteren (19). Een wijziging van dit kader, in de WHO-normen voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor kinderen en jonge adolescenten in gezondheidsinstellingen, betreft de kwaliteit van pediatrische zorg, waarbij wordt erkend dat de gezondheids-, fysieke, psychosociale, ontwikkelings-, communicatie- en culturele behoeften van kinderen verschillen van die van volwassenen (20).
Een aantal belangrijke gepubliceerde richtlijnen omarmen dit bredere concept van geboortezorg van goede kwaliteit. De ICI is afgestemd op de aanbevelingen van de WHO in Antenatal Care for a Positive Pregnancy Experience (21) en in Intrapartum Care for a Positive Childbirth Experience (22), die beide het belang onderstrepen van het voorzien in de behoeften van moeders, baby’s en gezinnen (23 ). De kruising tussen de gezondheid van moeders en pasgeborenen is duidelijk zichtbaar in veranderende inzichten in de early childhood development (ECD). In alle situaties kan geboortezorg ECD ondersteunen vanwege hun uitgebreide contact met zwangere vrouwen en jonge kinderen en hun families, waardoor interventies kunnen worden geïmplementeerd die gezinsband en fysieke en cognitieve ontwikkeling bevorderen vóór de conceptie en tijdens de eerste 1000 dagen van het leven van een kind (24-26). Het raamwerk Nurturing Care for Early Childhood Development bevat een stappenplan voor 4 Inleidende acties die verwijzen naar de rol van geboortezorg tijdens pre-zwangerschap doorheen de postnatale periode (27)
De ICI is gebaseerd op de concepten van cultureel gevoelige en cultureel veilige geboortezorg en omvat de aanbeveling van de WHO ter ondersteuning van cultureel passende geboortezorg om de gezondheid van moeders en pasgeborenen te verbeteren (28). Het behandelt ook de vier hoofdthema’s die prominent aanwezig waren in later onderzoek naar de implementatie van cultureel passende geboortezorg: toegankelijkheid, participatie in de gemeenschap, persoonsgerichte respectvolle zorg en samenhang tussen geboortezorg doorheen het continuüm van zorg (29).
De ICI erkent ook het potentieel van zelfzorg zoals beschreven in Self Care: A Cost Effective Solution for Maternal, Newborn and Child Health for All als middel om de gezondheid van moeders, pasgeborenen en kinderen te verbeteren, en ondersteunt de bevordering van zelfzorg in geboortezorg (31). Deze aanpak is in lijn met de ICI-stappen die promoten als geen dat vrouwen geen passieve ontvangers van zorg zijn, maar actieve deelnemers, met kennis, vaardigheden en vertrouwen om gezonde zwangerschappen te behouden, complicaties te voorkomen, noodsituaties te identificeren en hun rechten en de rechten van hun kinderen te verdedigen.
De ICI erkent en verwelkomt de voortdurende ontwikkeling van zorgmodellen die het traditionele medische zorgmodel hebben verschoven naar een op waarden gebaseerd model dat is gebaseerd op partnerschap tussen zorgverlener en gebruiker, en waarin gezondheidsbehoeften en -verwachtingen van de zorgontvanger, evenals de gewenste gezondheidsresultaten de drijvende kracht zijn achter besluitvorming en kwaliteitsmetingen (32-34). Dit geldt met name voor de zorg voor moeders en pasgeborenen in de context van vrouwgerichte zorg, waar er een natuurlijke link is met de volledige zorg die wordt geboden door vroedvrouwen en andere zorgverleners voor moeders en pasgeborenen (35-37).
Deze modellen overlappen elkaar in principes en doelstellingen en verschillen voornamelijk in hun nadruk op het type zorgontvanger: vrouw, pasgeborene, kind, persoon, cliënt, patiënt, familie, enz. De belichaming van dit concept van op de ontvanger gerichte zorg is terug te vinden in de kernverklaringen van een groot aantal organisaties van beroepsbeoefenaren in de geboortezorg, waaronder de internationale organisaties die vroedvrouwen (38), gynaecologen (39), kinderartsen (40) en huisartsen (41) vertegenwoordigen.
De ICI heeft ervoor gekozen om de MotherBaby-Family unit als zorgvrager centraal te stellen in de zorgverlening2. Dit model is geïnspireerd op en aangepast aan de Canadese Family-Centered Maternity and Newborn Care: National Guidelines, waarin staat dat dit zorgmodel een complex, multidimensionaal, dynamisch proces is van het bieden van veilige, bekwame en geïndividualiseerde zorg, die reageert op het fysieke, emotionele, psychosociale en spirituele behoeften van de vrouwen, de pasgeborene en het gezin (42).
Bovendien weerspiegelt het MoederBaby-gezin zorgmodel dat hier wordt gepresenteerd de definities en principes van een aantal andere relevante zorgmodellen, waaronder:
- Gezinsgerichte zorg: het Institute for Patient-and Family-Centered Care bevordert een benadering van de planning, levering en evaluatie van gezondheidszorg die is gebaseerd op wederzijds voordelige partnerschappen tussen zorgverleners, patiënten en gezinnen, en gericht op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van individuen en gezinnen en hen in staat te stellen de controle te behouden over de besluitvorming in hun gezondheidszorg. Bovendien erkent deze benadering dat patiënten en gezinnen essentiële bondgenoten zijn voor kwaliteit en veiligheid bij directe zorginteracties en bij kwaliteitsverbetering, onderwijs van gezondheidswerkers, het ontwerp van faciliteiten en beleidsontwikkeling (43). De internationale organisaties die gyaecologen, verloskundigen en kinderartsen vertegenwoordigen, hebben dit zorgmodel onderschreven.
- Persoonsgerichte zorg kader voor gelijkheid op het gebied van reproductieve gezondheid: dit kader is ontwikkeld als antwoord op de kwestie van mondiale ongelijkheden op het gebied van moeders, pasgeborenen en reproductieve gezondheid, waarbij wordt erkend dat de rechten van mensen op en verwachtingen voor billijke, veilige en respectvolle zorg een mondiale gezondheidsprioriteit moeten zijn de kern van de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg voor moeders en pasgeborenen. Dit model vraagt om reproductieve gezondheidszorg die respectvol is en inspeelt op de voorkeuren, behoeften en waarden van individuele vrouwen en hun families, en om ervoor te zorgen dat hun waarden leidend zijn bij alle klinische beslissingen (44).
- Filosofie en model van vroedvrouwenzorg: ontwikkeld door de International Confederation of Midwives. Deze filosofie en dit model zijn geworteld in partnerschap met vrouwen, waarbij hun recht op zelfbeschikking en op zorg die respectvol en gepersonaliseerd is, wordt erkend. De zorg is holistisch en gebaseerd op een goed begrip van de sociale, emotionele, culturele, spirituele, psychologische en fysieke ervaringen van vrouwen. Het ICM-model erkent zwangerschap en vruchtbaarheid als normaal gesproken normale fysiologische processen die een grote betekenis hebben voor de vrouw, haar familie en haar gemeenschap (45).
- Scope of Midwifery Practice and Quality Maternal and Newborn Health (QMNH) Framework De Lancet Series on Midwifery ontwikkelde een raamwerk voor kwalitatief hoogwaardige zorg voor moeders en pasgeborenen dat vervolgens werd gebruikt om analyses van bewijsmateriaal te structureren en om de reikwijdte van de vroedvrouwenpraktijk te identificeren. De resultaten toonden aan dat uitkomsten, waaronder overleving, gezondheid en welzijn van vrouwen en baby’s, kunnen worden verbeterd door praktijken die binnen de reikwijdte het werk van de vroedvrouwew vallen. Deze studie toonde ook het belang aan van de reikwijdte van het werk van de vroedvrouw voor het optimaliseren van normale fysiologische processen van voortplanting en het vroege leven en voor het versterken van het vermogen van vrouwen om voor zichzelf en hun gezin te zorgen. (46)
Er is een groeiende hoeveelheid bewijs dat aantoont dat het MoederBaby-gezinszorgmodel, met integratie van vroedvrouwenzorg, de sterke basis is waarop veilige en respectvolle geboortezorg berust. De vroedvrouwenzorg erkent dat opgeleid, opgeleid, gecertificeerd, erkend en gereguleerde vroedvrouwen geïntegreerd in het gezondheidssysteem, de beste optie is voor de meeste vrouwen tijdens hun vruchtbare continuüm. Maar zelfs als er geen vroedvrouwen zijn, kan deze praktijk geheel of gedeeltelijk worden verzorgd door andere beroepsbeoefenaren in de geboortezorg. Gynaecologen, kinderartsen en verpleegkundigen kunnen ononderbroken kwaliteitszorg bieden als gezondheidswerkers voor pasgeborenen met vastgestelde competenties, of als onderdeel van een team dat gezamenlijk dezelfde reeks competenties omvat (47). Het MoederBaby-Familie geboortezorgmodel kan in elke geboortesituatie worden aangeboden: thuis, geboortecentrum, kliniek en ziekenhuis, maar ook in het hele continuüm van geboortezorg, inclusief obstetrische of neonatale noodsituaties.
Het MoederBaby-Familie geboortezorgmodel is gebaseerd op de volgende karakteristieken:
- De periode vanaf de conceptie tot de leeftijd van 2 jaar is een kans voor ouders en verzorgers om de basis te leggen voor gezondheid en welzijn die een leven lang meegaan en een positief effect zullen hebben op toekomstige generaties.
- Zwangerschap, bevalling en geboorte zijn gezonde en levensveranderende fysiologische processen voor de meeste vrouwen en hun gezinnen die profiteren van de vroedvrouwenzorg en -filosofie.
- Multidisciplinair onderwijs en teamwerk – inclusief communicatie, samenwerking, overleg en doorverwijzing – zijn essentieel om optimale zorg voor vrouwen en baby’s te garanderen, vooral diegenen met een obstetrisch neonataal risico of wanneer obstetrisch-neonatale complicaties optreden.
- Geboortezorgzorg moet ondersteunend, geïndividualiseerd en op waarden gebaseerd zijn als een partnerschapsmodel tussen professionals in de geboortezorg en de MoederBaby-Familie.
- Elke zorgverlener die een vrouw tijdens het continuüm van de geboorte ziet, moet luisteren naar wat de vrouw en hun families zeggen, en moet gezondheidskennis en -informatie op een cultureel veilige en gevoelige manier communiceren in een taal die de vrouw en haar familie begrijpen.
- Besluitvorming moet een gezamenlijke inspanning zijn tussen de zwangere vrouw, haar familie en haar zorgverleners; in de meeste gevallen is de vrouw de uiteindelijke beslisser.
- Beleid, onderwijs en praktijk moeten de huidige, op feiten gebaseerde kennis weerspiegelen.
- Moeders en baby’s moeten na de geboorte zoveel mogelijk bij elkaar blijven.
Dit MoederBaby-Familie geboortezorgmodel is volledig geïntegreerd in de ICI Principles and 12 Steps to Safe and Respectful Maternity Care (De Basisprincipes van de 12 stappen naar een veilige en respectvolle MoederBaby-Familie Geboortezorg
De oprichtende organisaties, samen met de ondersteunende partnerorganisaties, zijn van mening dat dit initiatief duidelijke stappen biedt die gezamenlijk een sjabloon vormen voor het implementeren van veilige en respectvolle moederlijke gezondheidszorg in elke praktijkomgeving. Zij moedigen andere organisaties en initiatieven aan om mee te doen, waardoor een brede wereldwijde samenwerking voor de uitvoering van geboortezorg ten behoeve van de MoederBaby-Familie eenheid. De 12 Stappen naar Veilige en Respectvolle Geboortezorg van ICI zullen geboortezorg systemen, besluitvormers, managers en zorgverleners inspireren om het aanbod van geboortezorg voor vrouwen, moeders, baby’s en gezinnen wereldwijd te herzien, aan te passen en te evalueren.
De volgende principes vormen de basis van het International Childbirth Initiative (ICI): 12 stappen naar veilige en respectvolle MoederBaby-Familie Geboortezorg.
De visie en principes van de oprichters worden samengebracht in dit zorgmodel en het is afgestemd op relevante internationale aanbevelingen, met actuele onderbouwing.
Opkomen voor rechten en toegang tot zorg
- De rechten van vrouwen en kinderen zijn mensenrechten en moeten in alle situaties en omstandigheden worden gegarandeerd, inclusief humanitaire en conflictsituaties.
- Elke vrouw en pasgeborene, ongeacht achtergrond, sociale en opleidingsstatus, burgerschap, leeftijd en gezondheidsstatus, heeft recht op toegang tot goed bemande en uitgeruste, gratis of redelijk geprijsde gezondheidsdiensten voor moeders en pasgeborenen die kwaliteitszorg bieden door bekwame verzorgers.
- Onaanvaardbaar zijn hogere sterftecijfers en morbiditeit bij moeders en pasgeborenen als gevolg van onvoldoende toegang tot essentiële zorg en een slechte kwaliteit van zorg.
Respectvolle geboortezorg voorzien
- Overleg, respect en medeleven voor iedere vrouw en pasgeborene dienen de basis te zijn van alle geboortezorg, ook bij complicaties.
- Elke MoederBaby-Familie moet worden beschermd tegen respectloze of gewelddadige praktijken van welke aard dan ook, evenals tegen inbreuk op hun recht op privacy.
Bescherming van de MoederBaby-Familie-triade
- De MoederBaby-Familie verwijst naar een eenheid die onlosmakelijk met elkaar verbonden is tijdens pre-conceptie, zwangerschap, geboorte en kindertijd en waarvan de gezondheid van elk deel invloed heeft op de andere. Binnen deze triade blijft de MoederBaby-dyade erkend als één eenheid, aangezien de zorg voor de één een aanzienlijke impact heeft op de andere. De toevoeging van Familie aan deze eenheid geeft het belang weer van echtgenoten, partners en de sociale en / of gezinsstructuur binnen de gemeenschap waarin een kind wordt verwekt, geboren en opgroeit. Het benadrukt dat activiteiten en systemen voor moederlijke zorg moeten voldoen aan de behoeften van de MoederBaby-Familie-triade om het volledige potentieel van veilige en respectvolle geboortezorg te benutten.
- Gedurende het gehele continuüm van geboortezorg dient de MoederBaby-Familie actief betrokken te zijn bij de zorgverlening, met het streven naar gedeelde besluitvorming, waarbij de vrouw de uiteindelijke beslissingen neemt.
Bevordering van welzijn, voorkomen van ziekte en complicaties, zorgen voor tijdige verwijzing en zorg bij problemen
- Zwangerschap, bevalling, geboorte en borstvoeding zijn meestal normale en gezonde fysiologische processen die ondersteunende zorg en bekwame aandacht vereisen.
- Veel zwangerschapsgerelateerde complicaties bij de pasgeborene kunnen worden voorkomen of verminderd door eerstelijns geboortezorg en maatregelen voor de volksgezondheid die bedoeld zijn om ziekte te voorkomen en welzijn te bevorderen.
- Toegankelijke, passende en effectieve spoedeisende zorg voor moeders en pasgeborenen is essentieel voor het terugdringen van maternale en neonatale morbiditeit en mortaliteit.
Ondersteuning van de autonomie en keuzes van vrouwen om een positieve geboorte-ervaring mogelijk te maken
- Continuïteit van ondersteunende zorg en aandacht voor de culturele, religieuze en individuele overtuigingen en waarden van de moeder verminderen het risico op psychologische trauma’s en versterken het vertrouwen van vrouwen in hun verzorgers, hun ervaringen met het krijgen van kinderen en hun bereidheid om zorg te aanvaarden en te zoeken in de toekomst.
- Alle vrouwen, ook vrouwen met complicaties, dienen volledige, nauwkeurige en onpartijdige informatie te ontvangen op basis van de beste gegevens over mogelijke schade en voordelen van verloskundige en neonatale procedures en alternatieven, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun zorg en de zorg voor hun baby’s.
Toegang tot evidence-based prenatale begeleiding en informatie om vrouwen en hun partners voor te bereiden, draagt sterk bij aan dit vermogen om beslissingen te nemen.
- Vrouwen moeten tijdens hun ervaringen met geboortezorg een volledig scala aan keuzes hebben, inclusief risicogerelateerde keuzes voor de plaatsen waar de geboorte kan plaatsvinden
- Vrouwen met normale zwangerschappen met een laag risico kunnen met bekwame zorg en effectieve verwijzing veilig bevallen in medische verloskamers, thuis, in geboortecentra en geboortehuizen.
Het is de verantwoordelijkheid van zorgverleners en gezondheidssystemen om een gezonde en positieve geboorteomgeving te bieden
- Zwangerschap, geboorte en postpartumgebruiken beïnvloeden de MoederBaby-Familie fysiologisch en psychologisch. Het zelfvertrouwen en het vermogen van een vrouw om een gezonde zwangerschap en bevalling te hebben, borstvoeding te geven en voor haar pasgeboren baby te zorgen, wordt aanzienlijk beïnvloed door het milieu waarin ze bevalt en kunnen door elke verzorger die ze tegenkomt, worden versterkt of verminderd.
- Het creëren van een zorgzame en ondersteunende sfeer, luisteren naar de moeder, haar zelfexpressie aanmoedigen en zorgen voor een gelijkwaardige communicatie-uitwisseling in de taal die een vrouw begrijpt zijn essentiële aspecten van cultureel veilige en respectvolle geboortezorg.Hiermee wordt geïndividualiseerde zorg bereikt.
- Zorgverleners zijn individueel en collectief verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorgverlening aan de moeder, de baby, het gezin, de gemeenschap en het gezondheidszorgsysteem. De behoeften van de MoederBaby-Familie moeten voorrang krijgen op de behoeften van zorgverleners en instellingen.
- Gezondheidszorgsystemen zijn zowel verantwoordelijk voor het bieden van een veilige omgeving als voor het beantwoorden aan de behoeften van de zorgverleners. Bekwame zorgverleners moeten worden ondersteund om optimale zorg te bieden door een toereikende infrastructuur met voldoende voorraden, uitrusting en personeel, gesteund en aangemoedigd door hun superieuren
Een evidence-based benadering gebruiken van geboortezorg op basis van het MoederBaby-Familie Zorgmodel
- De gezondheid van moeders en pasgeborenen vaart wel bij een evidence-based zorgbenadering. Elke MoederBaby moet worden beschermd tegen onnodige en mogelijk schadelijke interventies, praktijken en procedures en tegen zowel overmatig als onvoldoende gebruik van medische technologie.
- De basis van veilige en respectvolle MoederBaby-Familie geboortezorg ligt in een combinatie van op waarden gebaseerde zorgmodellen die worden gedreven door gezondheidsbehoeften en -verwachtingen en zijn gebaseerd op samenwerking met vrouwen. Zij dragen bij aan het optimaliseren van de normale bio-psychosociale zorg.
- Het MoederBaby-Familie zorgmodel kan worden toegepast door alle zorgverleners voor moeders en pasgeborenen in elke omgeving, op elk niveau van zorgverlening en tijdens verloskundige en neonatale complicaties en noodsituaties.