Een tijdje terug contacteerde Josefien Tondeleir ons met de vraag of wij als goed doel gekoppeld mochten worden aan de lancering van haar boek ‘NEST’. Josefien werd mama in december 2019. Zij maakte een artistiek werk rond de laatste weken van haar zwangerschap en eerste maanden als mama.

All pictures by Josefien Tondeleir

Josefien Tondeleir hing twee wildlife camera’s in haar huis om de geboorte van haar kind in beeld te brengen.

Wanneer een vrouw volop in arbeid is, denkt geen haar op haar hoofd er aan om een foto te nemen. Zelfs als fotograaf, wiens drang om cruciale levensmomenten in beeld te brengen nog meer aanwezig is dan bij de gemiddelde mens, is het tijdens zo’n hevige weeënstorm het laatste waar je aan denkt; een kiekje maken. Dus bereidde ze haar goed voor en hing ze twee onbemande camera’s op in de slaapkamer en het bureau, zodat ze de geboorte van haar kind – als ware het een jong van een wild dier – zeker in beeld zou hebben.

Josefien Tondeleir NEST
Josefien Tondeleir NEST
Josefien Tondeleir NEST
De camera’s bleven in totaal negen maanden hangen, en vuurden zonder genade noch censuur af bij elke beweging die ze detecteerden. Het resulteerde in meer dan 86,000 beelden, waaruit zorgvuldig een selectie gemaakt werd, die in het boek ‘NEST’ aan de wijde wereld gepresenteerd wordt.

Het draait niet langer enkel en alleen om dat éne cruciale moment (“de worp”), maar het gaat om zoveel meer dan dat.

‘Het moederschap in brede zin, met letterlijk bloed, zweet en veel tranen – vooral tijdens die eerste kraamweken.’

Hoogtes en laagtes, vreugde en verdriet, spanningen binnen het gezin, vermoeidheid … Het werd allemaal in beeld gebracht. En het is allemaal zo herkenbaar, althans voor die vele prille moeders en verse vaders die in de wondere wereld van het ouderschap gegooid worden.

Het boek ‘NEST’ is uitgegeven en verkrijgbaar bij The Falabella Stable.
Per verkocht boek gaat er 1€ naar BirthMatters.be en ook een deel van de printverkoop komt onze richting uit.
Nest Josefien Tondeleir