Picture by Marijke Thoen

 

Misschien hebben jullie er nog geen seconde over nagedacht. Of misschien is het voor jullie de grootste evidentie: want hebben niet alle pasgeborenen een muts op hun bolletje?

Het is vaak een automatisme na de geboorte: de baby heeft nog amper zijn eerste schreeuw gegeven en hup daar staat al een muts op de nog wat natte haartjes. De gedachte is dat een pasgeborene veel warmte verliest door zijn naar verhouding grote hoofd en dat een muts dit voorkomt.
Maar is het inderdaad nodig om meteen een mutsje op te zetten? En zijn daar ook nadelen aan? Wij zochten het graag voor jullie uit.

Meteen valt op dat er weinig onderzoek gedaan is naar de voor- en nadelen van  het opzetten van een muts vlak na de geboorte. 

We weten dat een pasgeboren baby moeite heeft om zijn warmte zelf te reguleren, en dat er inderdaad heel wat warmte via de hoofdhuid verloren kan gaan. Maar we weten eveneens dat huid-op-huid liggen op de borstkas bij de mama een thermoregulerende functie heeft. Zowel bij koorts als wanneer de baby het te koud heeft (2). Bij een gezonde pasgeborene die huid-op-huid bij één van zijn ouders ligt, kun je er dus gerust voor kiezen om die muts even achterwege te laten. Wanneer mama en baby na de geboorte gescheiden worden, bijvoorbeeld in geval van een premature geboorte, is een muts wel sterk aangeraden (3).

“Baadt het niet, dan schaadt het niet, horen we jullie denken? Zo simpel ligt het niet.”

Het níet opzetten van een muts in de eerste uren na de geboorte heeft namelijk ook voordelen. Veel van de (fantastische en unieke) geur van een baby* wordt via de hoofdhuid afgegeven. Dit zorgt voor het vrijkomen van oxytocine (ook wel het liefdeshormoon genoemd) bij de mama en bevordert een goede band tussen moeder en kind (1). Wetenschappers denken bovendien dat het ook helpt bij de geboorte van de placenta, waarvoor de mama deze oxytocine hard nodig heeft.

Gezien deze voordelen zou het opzetten van een muts bij een gezonde pasgeborene kunnen worden gezien als een ‘medische interventie’ of interactie in het natuurlijke geboorteproces (Odent, 2013). Voor een eventuele conclusie dat het onmiddellijk opzetten van een muts na de geboorte schadelijk zou zijn is echter meer onderzoek nodig.

 

Leestip!

Waarom is de geur van je baby zo lekker?

Artikel uit Kiind (2019)

 

Bronnen


1. Lundström, J. N., Mathe, A., Schaal, B., Frasnelli, J., Nitzsche, K., Gerber, J., & Hummel, T. (2013). Maternal status regulates cortical responses to the body odor of newborns.
Frontiers in Psychology, 4.

2. Marín Gabriel, M. A., Llana Martín, I., López Escobar, A., Fernández Villalba, E., Romero Blanco, I., & Touza Pol, P. (2010). Randomized controlled trial of early skin-to-skin contact: Effects on the mother and the newborn. Acta Paediatrica (Oslo, Norway: 1992), 99(11), 1630–1634.

3. McCall, E. M., Alderdice, F. A., Halliday, H. L., Jenkins, J. G., & Vohra, S. (2008). Interventions to prevent hypothermia at birth in preterm and/or low birthweight infants. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 1, CD004210.