Birth Matters

Birthmatters.be reikt keuzes aan door het bieden van informatie, recente wetenschappelijke inzichten en cijfers rond geboortezorg.

Birth Matters

BirthMatters.be is een website voor jonge vrouwen, toekomstige of kersverse ouders, student vroedvrouwen of vroedvrouwen met reeds vele jaren ervaring.

BirthMatters.be is een website vol wetenschappelijke artikels, herschreven in ‘mensentaal’. Daarnaast staan ook sterke geboorteverhalen en warme geboortefotografie centraal.

BirthMatters.be is een wegwijzer naar de keuzemogelijkheden binnen het traject van zwangerschap, geboorte, kraamperiode, … Het toont welke mogelijkheden er ter beschikking zijn binnen de geboortezorg en helpt door het bos de bomen opnieuw te zien.

BirthMatters.be is een positieve plek waar vrouwen geïnspireerd en gesterkt worden om vol vertrouwen hun eigen keuzes te kunnen maken. Want laat ons duidelijk zijn: er is niet 1 juiste weg. Iedere vrouw kan op zoek gaan naar de weg die bij haar past. Bekijk het als een flexibel parcours naargelang haar wensen, afhankelijk van hoe ze in het leven staat en naar wat ze op zoek is.

Wie zijn wij?

Ons verhaal start vanuit de liefde voor onze job. En wat voor een job!
Vroedvrouw, dat ben je, in hart en nieren.
Wat een voorrecht is het om dagelijks jonge gezinnen, ouders, vrouwen te kunnen informeren over hun rechten en mogelijkheden. Wat een voorrecht is het om samen met hen een krachtig geboorteverhaal te schrijven, met respect voor de autonomie van de vrouw.

Wij zijn allen Belgische vroedvrouwen, ervaren in het autonoom begeleiden van geboortes en verenigd door onze passie voor vroed-vrouw-geleide geboortezorg. Sinds enkele jaren proberen we de noden van de vroedvrouwen die autonoom bevallingen begeleiden in kaart te brengen. We werken stap voor stap aan een betere omkadering voor onze beroepsgroep, op uiteenlopende vlakken. Het kenbaar maken van het belang van een vroedvrouw gaat voor ons hand in hand met het breed informeren van (toekomstige) ouders. Dus maakten we van birthmatters.be ons volgend project.

Birth Matters
alexandra

Alexandra

In 1997 ben ik afgestudeerd als vroedvrouw te Leuven waarna ik vrij snel aan het werk ben gegaan in een Londens ziekenhuis (1997-1998). Daar kreeg ik de smaak te pakken van vroedvrouwgeleide zorg. Sinds 1999 werk ik als zelfstandige vroedvrouw in Leuven: eerst bij Bolle Buik, momenteel bij Geboortepad.
Ik ben gefascineerd door het universele en tijdloze van het ‘vroedvrouw’ zijn in een steeds veranderend geboortelandschap. Naast vroedvrouw ben ik ook moeder van een groot gezin.

 

Eva

Na mijn studies werkte ik vanaf 2009 als vroedvrouw in Londen. In 2012 startte mijn verhaal als zelfstandige vroedvrouw in Gent: eerst bij Gent Bevalt, nadien bij praktijk Geboren in Gent. Vandaag engageer ik me voornamelijk achter de schermen van Birth Matters. Naast vroedvrouw ben ik ook moeder van 3 kindjes.

 

Elke

In 1993 studeerde ik af als vroedvrouw en na heel wat rondzwerven in verschillende ziekenhuizen richtte ik in 2008 samen met een collega de vroedvrouwenpraktijk ‘Zwanger in Brussel‘ op. Sinds jaren ben ik ook gepassioneerd door moedermelk en in 2015 studeerde ik af als lactatiekundige IBCLC. Vandaag werk ik voornamelijk als lactatiekundige in de Melk Kliniek.

Kitty

Kitty

Vroedvrouw in de thuiszorg sinds 1985 met een boontje voor de holistische en fysiologische geboortezorg, nog juist niet op de ‘brandstapel’ met mijn verloskundige kruiden- en homeopatische praktijk in Geboortehuis Inanna te Rijmenam. Mama van 5 zonen en oma van 5 kleinkinderen.

 

Lieve

Lieve is vroedvrouw sinds 1979. Zij werkte 20 jaar in het ‘moederhuis’ in Geel en werd daarna zelfstandige vroedvrouw in het Geboorte-Informatiecentrum in Geel. Lieve hielp mee om borstvoeding terug op de kaart te zetten. Momenteel is Lieve gepensioneerd, maar dat weerhoudt haar er niet van zich nog steeds in te zetten voor de rechten van vrouwen en hun familie in de vruchtbare jaren. Lieve is daarnaast ook dochter, vrouw, moeder van drie zonen en oma van 7 kleinkinderen.

 

Aline

In het begin van de jaren 2000 ontdekte ik tweemaal de kracht van geboorte dankzij mijn vroedvrouw Sylvie, wat me inspireerde om zelf vroedvrouw te worden. In 2010, samen met Sylvie Janssens en Titou Boseret, hebben we Amala Espace Naissance opgericht, waar we medische en emotionele ondersteuning bieden aan ouders en tegelijkertijd zorgen voor de bescherming van vroedvrouwen tegen burn-out. Amala heeft momenteel 11 vroedvrouwen en verschillende zorgverleners. Mijn gereedschapskist als vroedvrouw omvat hypnose, mindfulness-meditatie, emotionele aanraking en osteopathie, evenals wetenschappelijke artikelen, de kracht van intuïtie en het luisteren naar toekomstige ouders.

Leen

Ik startte als vroedvrouw in een ziekenhuis, maar werd daarnaast even later ook vroedvrouw aan huis. Twee jaar later ging ik voluit voor de woman centered care. Ik werkte eerst in het GIC en maakte in 2005 de overstap naar mijn thuisbasis Limburg in de toenmalig praktijk De Vrouwenmantel. In 2011 startte ik met mijn eigen praktijk Levenskracht. Onlangs kreeg die een nieuwe naam: Vertrouwde Vroedvrouw. Naast vroedvrouw ben ik ondertussen bijgeschoold in de perinatale psychologie en werk ik als integrale therapeut met mensen die vastlopen in het ouderschap omwille van uiteenlopende redenen. De vroedvrouw werd vroeger ook wel de achterwaarster genoemd: luisteren naar de diepere laag van wat mensen zeggen, doen,…Die groei daar kom ik graag voor uit mijn bed.

Alinoë

Als (zwangerschaps)yogadocente, doula en bodyworker begeleidde ik 15 jaar lang vrouwen, koppels en kinderen. Daarna realiseerde ik – moeder van drie parels – mijn vroedvrouwendroom op iets rijpere
leeftijd. Reeds 20 jaar kies ik als vroedvrouw bewust voor eerstelijnszorg. Dit is de biotoop waarin ik trouw kan blijven aan de keuzevrijheid van de zwangere, haar partner, het (ongeboren) kind en aan mezelf. De combinatie van professonieel hoogstaande zorg, een liefdevolle betrokkenheid en een diep vertrouwen in de eigen mogelijkheden van elke betrokkene, staan voor mij centraal.

Hoe pakken we dit aan?

Wat van in het begin duidelijk werd: wij zijn vroedvrouwen. Geen website-bouwers, geen grafische experten, geen journalisten. ‘Schoenmaker blijf bij je leest’, ofte ‘Vroedvrouw blijf bij je euhm… pinard’?

Om dit alles op een mooie, leesbare en positieve manier te kunnen overbrengen, laten we ons omringen door professionals. Professionals met een warm hart voor ons project die er met veel goesting zijn in gevlogen. En dat voelt goed!

De inhoud voor de website leveren we zelf aan. Hiervoor houden we de touwtjes graag strak in eigen handen. Alles wat op de website verschijnt, daar willen we voor 100% achter kunnen staan.

We hopen met birthmatters.be een plek te creëren waar vrouwen geïnspireerd en gesterkt worden om vol vertrouwen hun eigen keuzes te kunnen maken. Want er is niet 1 juiste weg. Iedere vrouw kan op zoek gaan naar de weg die bij haar past. En onze website kan een wegwijzer zijn naar deze keuzemogelijkheden.

Birth Matters

Geef birthmatters.be een duwtje in de rug door ons financieel te steunen!

Word je ook warm van het idee dat iedere (toekomstige) ouder op een geïnformeerde en positieve manier zijn of haar geboorteproces kan beleven? Wil je meehelpen om de vroedvrouw in haar autonomie te sterken en haar werk in de kijker te zetten? Wens je dat de vroedvrouwstudenten, de vroedvrouwen van morgen, toegang krijgen tot een bredere kijk op de Belgische geboortezorg?

©2020 Birth Matters | Privacy