Vroedvrouw?

Leer ons kennen zodat wij ook jou leren kennen!

Vroedvrouwen zijn er in alle maten en vormen met elk hun specialiteit…
van studenten tot doctors, van in het ziekenhuis tot in je huiskamer, van in een praktijk tot bij Kind & Gezin.

Birth Matters

De drijvende krachten achter BirthMatters.be zijn allen vroedvrouwen, ervaren in het zelfstandig begeleiden van geboortes en verenigd door hun passie voor vroed-vrouw-geleide geboortezorg. Voor de bevruchting, tijdens de zwangerschap, gedurende arbeid en bevalling, doorheen het gehele borstvoedingsavontuur, tijdens de eerste kraamweken, maar ook daarna tot de baby een peutertje wordt: de vroedvrouw staat er. Zij werd opgeleid om dit volledige traject te ondersteunen.

Naast de medische opvolging, blinkt ze uit in het verstrekken van informatie. Het is haar stokpaardje: zorgen dat iedere vrouw en haar entourage dit pad goed geïnformeerd kan bewandelen.

Zwangerschap

Ben je zwanger?
Dan kan je vroedvrouw jouw zwangerschap helemaal opvolgen. Zij kan alle nodige medische controles uitvoeren: van de eerste bloedafname, het opvolgen van je bloeddruk, het beluisteren van de harttonen van je baby, tot het liefdevol bevoelen van de groei en de positie van je kindje in je buik. Voor het maken van een echografie werkt ze samen met jouw gynaecoloog.

Vroedvrouwen doen tijdens elk contact aan risicoselectie. Dit houdt in dat er wordt doorverwezen naar jouw arts bij twijfel of bij vermoeden van een complicatie.

Naast de medische begeleiding, kan je vroedvrouw aan de andere kant een rustpunt zijn. Ze kan je helpen ontspannen en mentaal voorbereiden op wat gaat komen. Ze laat je kennis maken met het pallet van keuzemogelijkheden tijdens de zorg voor jou en je kindje(s). Je vroedvrouw creëert een plek waar er tijd is om even je hart te luchten, je vragen te stellen, je bezorgdheden te delen.

Loopt jouw zwangerschap niet zo vlekkeloos?
Ook dan kan je vroedvrouw veel voor je betekenen. Contacteer haar en ga samen op zoek naar dat wat jij nodig hebt.

Birth Matters

Bevalling

Na een gezonde zwangerschap, kan je bevalling begeleid worden door je vroedvrouw. In alle rust, volgens het tempo van jou en je kindje, op de plek waar jullie je veilig voelen. Je vroedvrouw blijft dichtbij en kan zo jouw hele proces nauwgezet opvolgen.

Bevallen kan in het ziekenhuis, thuis, in een geboortehuis, … Maar ook wanneer je in een gemedicaliseerde setting zal bevallen, kan je vroedvrouw jou hierin ondersteunen.
Ga hierover met haar in gesprek en ontdek alle mogelijke scenario’s.

Kraamperiode

Het nieuwe ouderschap brengt veel vragen en onzekerheden met zich mee. Je vroedvrouw staat je tijdens deze periode bij met raad, daad, maar vooral met een luisterend oor. De medische opvolging van moeder en baby, het begeleiden van het voeden van je baby, maar ook de ondersteuning van jouw gezin tijdens deze transitie behoort tot haar expertise.

Je vroedvrouw neemt haar tijd, brengt rust en begeleidt met veel aandacht jullie borstvoedingsavontuur.

Pril verlies

Een zwangerschap verloopt niet altijd zoals we het wensen. Soms word je geconfronteerd met het verlies van jullie kindje. Of het zwangerschapsverlies zich tijdens de eerste prille maanden voordoet of op een later tijdstip tijdens je zwangerschap, bij elk verhaal kan je vroedvrouw jullie verdriet helpen dragen.

Birth Matters

Waar kan je
jouw vroedvrouw vinden?

Sommige vroedvrouwen werken solo, anderen groepeerden zich en vormen samen een groepspraktijk. Via onderstaande kaart vind je het overzicht van de vroedvrouwen die (vroed)vrouwgeleide geboortezorg bieden. Neem contact op met de vroedvrouw in jouw buurt en bewandel samen dit wonderbaarlijke pad!

©2020 Birth Matters | Privacy