‘Cosmic Birth’, dat is de naam van de Belgische inzending die afgelopen weekend een gouden award scoorde op de internationale ‘Birth Photographer of the Year’-awards. De foto toont een hoofdje dat klaar staat om geboren te worden. Fotografe Kathleen Van Vaerenbergh vertelt er meer over. 

“Er waren echt zoveel leuke reacties op de foto”, vertelt Kathleen. “De jury vergeleek het beeld met de big bang, door het licht dat echt rechtstreeks op het hoofdje van de baby valt.”

“Voor velen leek het op het eerste zicht ook een beeld uit de ruimte, iets buitenaards. Pas als ze langer keken, zagen ze dat het de ‘ring of fire’ was. Dit is het moment waarop het hoofdje van een baby ‘staat’. Het perineum krijgt de tijd om uit te rekken, waarna het hoofd geboren kan worden. Iedereen wie de ‘ring of fire’ heeft meegemaakt, herinnert zich die ongetwijfeld nog.” 

“Dit kunnen tonen, vind ik één van de mooie dingen van geboortefotografie”, vervolgt Kathleen. “Toen ik zelf twintig jaar geleden voor het eerst zwanger was, wist ik totaal niet hoe een geboorte er echt uitzag. Ik herinner me scènes uit films of de bevalling van Rachel uit Friends, waar vooral veel geschreeuwd werd of baby’s geboren werden onmiddellijk nadat het water van de moeder brak. Kunnen tonen hoe het écht verloopt, vind ik zo waardevol voor al wie in de toekomst nog gaat bevallen. Foto’s van een uitgeklopte navelstreng, een placenta, of een koppel dat aan het lachen is tussen twee weeën door, hebben echt een educatieve functie. Geboortefotografie normaliseert de geboorte.” 

“Geboortefotografie normaliseert de geboorte” 

“Ik schreef de foto in voor de wedstrijd met lichte pijn in het hart, want niemand weet of we dit soort beelden in de toekomst nog zullen kunnen maken. Hij is genomen in het Serruys-ziekenhuis in Oostende, waar een transparant bevallingsbad stond dat uniek is in België (en volgens mij zelfs in Europa of wereldwijd). Door het fantastische bad is deze foto zeker niet de eerste van een Oostendse bevalling die het fantastisch doet bij fotografie-awards.”

“Het verloskwartier waar elke geboortefotograaf zo graag naartoe ging, moest onlangs echter de deuren sluiten en fusioneren met een ander ziekenhuis uit de stad na een politieke beslissing. Het bad is mee naar het nieuwe ziekenhuis, maar het is voorlopig nog in spanning afwachten of het daar nog gebruikt zal worden. Voor de Oostendse vroedvrouwen, voor de geboortefotografen en vooral voor al die moeders die de komende jaren nog in de badstad gaan bevallen, hoop ik dat het bad nog heel vaak gevuld mag worden.” 

Bekijk hier meer werk van Kathleen van Vaerenbergh. 

Kathleen Van Vaerenbergh