Vroedvrouwgeleide zorg tijdens de arbeid en bevalling in cijfers

Het Jaarrapport 2022 van de Vlaamse Beroepsorganisatie voor Vroedvrouwen (VBOV) markeert een belangrijk jaar voor vroedvrouwgeleide zorg in België. Dit rapport documenteert niet alleen de inspanningen en uitkomsten van vroedvrouwgeleide zorg, maar verheldert ook de cruciale rol die vroedvrouwen spelen in de perinatale gezondheidszorg. Ondanks een daling in het aantal geregistreerde bevallingen — mogelijk een reflectie van de dalende geboortecijfers — benadrukt dit rapport de onmiskenbare waarde van vroedvrouwen in het geboorteproces.

Gedurende 2022 werden er 1.463 bevallingen geregistreerd die in de eerste lijn begonnen, met de nadruk op het voltooien van deze bevallingen binnen dezelfde zorgomgeving. Het dossier illustreert hoe vroedvrouwgeleide zorg, aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie, de veiligheid, continuïteit en een op de vrouw gerichte aanpak promoot — cruciale elementen voor een positieve bevallingservaring.

De data uit dit rapport bieden een stevig fundament voor de voortdurende evolutie en integratie van het vroedvrouwgeleide zorgmodel in ons zorgsysteem, met de focus op kwaliteit en toegankelijkheid. Hierbij wordt de voortdurende inzet van vroedvrouwen voor kwalitatieve en autonome zorg belicht. Met deze gegevens in hand, kijken we vooruit naar verdere ontwikkelingen en blijven we de capaciteiten van onze zorgverleners versterken, om zo elke zwangere vrouw in België de beste zorg te kunnen bieden.

Lees hier het “Jaarrapport vroedvrouwgeleide zorg tijdens de arbeid en bevalling in cijfers: 2022”.